ŠTA JE I KAKO DJELUJE?

Botox, u Europi poznat pod nazivom Vistabel, je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum. Tretman Botoxom je siguran i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela.
Radi se o jednostavnom, nehirurškom tretmanu kojeg izvode licencirani ljekari, a tretman je bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

Kada se koristi ispravno, može čelu dati privlačan i iskren pogled, no ne valja pretjerati. Zato je važno da vas tretira iskusni doktor koji može procijeniti veličinu vaših mišića te koliko vam je Botoxa potrebno.

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontroliše kvalitet i sigurnost hrane i lijekova. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Botoxom odlučilo više od milion ljudi.

Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Pojedine bore, poznate kao „dinamične bore“ rezultat su uobičajenih pokreta mišića. Tokom života mišiće obrva pomičemo stotinama hiljada puta. Kao rezultat toga, živci iz navike uzrokuju kontrakciju mišića. To dovodi do pojave trajnih bora na čelu i okolo njega, što čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim. Kada se Botox ubrizga u te mišiće, blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore izravnavaju.

KOJE BORE TRETIRAMO I STA OČEKUJEMO NAKON TRETMANA BOTOXOM?

Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića.

Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice).

Nakon pregleda facijalnih mišića doktor će odlučiti u koja područja treba precizno aplikovati preparat. Potreban je detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića jer se oni od osobe do osobe mogu bitno razlikovati.

Mnogi nedovoljno edukovani ljekari tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući.

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana.

Pomlađivanje lica može biti postepeno i trajati do mjesec dana. Trajnost konačnog rezultata zahvata varira ,u većini slučajeva je od 4 do 6mjeseci.

Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, a potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje doktor. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4-6 mjeseci kako bi se održao željeni izgled.

Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Osoba se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mjestu uboda može se pojaviti manja modrica, koju možete pokriti s puderom.

Botox počne djelovati dva ili tri dana nakon aplikacije.

MJERE OPREZA

Prije nego doktor odobri tretman, obavijestite ga u slučaju da dojite, ako uskoro planirate trudnoću ili bolujete od bolesti koja utiče na živce ili mišiće (bolest povećava rizik pojave nuspojava).

Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na koja bi se preparat trebao aplikovati. Također, ne smije se izvoditi na osobama koje su osjetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata.

Osobe s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava.

Najčešće nuspojave su glavobolja, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Puno rjeđe dolazi do pojave bolnosti lica, eriteme na mjestu aplikacije i oslabljenosti mišića.

Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko nedelja.