Ortodoncija


Ortodoncija se bavi dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura. Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije. Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, ali ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta, kao i zbog stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.
Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta naročito kod nekih od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zuba, zbijenost zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga loša navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.
U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti) i mobilni aparati (koje može stavljati i skidati prema uputstvima ortodonta). Dužina terapije zavisi od raznih faktora i traje u većini slučajeva oko dvije godine. Kontrole su svaki mjesec do tri mjeseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencioni aparati koji održavaju postignute rezultate ortodontske terapije. U težnji da našim pacijentima pružimo najkompleksini I najkvalitetniji tretman u svim granama stomatologije uspostavili smo saradnju sa vrhunskim Stojković Ortodoncija timom iz Beograda.

Dr Ivana Stojković Golac
specijalista dentofacijalne ortopedije

Rođena 01.06.1981. godine u Beogradu , u januaru 2009. godine završava osnovne studije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu .Nakon završenog jednogodišnjeg ljekarskog staža počinje profesionalnu karijeru kao polivalentni stomatolog u ordinaciji Zečević u Beogradu uporedo prateći svog oca prim. Dr Miodraga Stojkovića u kliničkoj praksi u ordinaciji Stojković Ortodoncija. Specijalističke studije završava u decembru 2016. godine na Klinici za ortopediju vilica stomatološkog fakulteta univerziteta u Beogradu. Učesnik brojnih stručno naučnih skupova, seminara i kurseva. Trenutno u pohađanju kontinuiranog edukovanja na Tweedovom dvogodišnjem ortodontskom kursu. Imajući sreću da pored licnog profesionalnog uspjeha bude na izvoru znanja u rješavanju najkomplikovanih slučajeva prim. dr Miodraga Stojkovića kod pacijenata širom svijeta dr Ivana Stojković Golac se po svojim stručnim referencama I brojnim zadovoljnim pacijentima kotira u samom vrhu stručnjaka specijalista dentofacijalne ortopedije.

Prim. Dr Miodrag Stojković
specijalista dentofacijalne ortopedije

Prim. DR Miodrag Stojković diplomirao je na stomatološkom fakultetu univerziteta u Beogradu 1971 god. Nakon završenog jednogodišnjeg staža, počinje profesionalnu karijeru kao polivalentni stomatolog u Medicinskom centru u Vrbasu. Posle 3 godine rada u polvalentnoj stomatološkoj službi prelazi za Beograd i nastavlja karijeru u domu zdravlja "Dr Milutin Ivković". 1980 god. završava specijalističke studije na Klinici za ortopediju vilica stomatološkog fakulteta u Beogradu. Dr Miodrag Stojković je nakon plodnog i uspešnog rada kao specijalista - ortodont, stiče znanje "Primarijus" 13.12.1993 god. iz predmeta ortopedija vilica, i od tada je permanentno biran kao vanklinički mentor za specijalističke studije iz ortopedije vilica. Aktivno je učestvovao u edukaciji brojnih generacija ex Jugoslovenskih ortodonata kao i ortodonata iz inostranstva. (Grčka, Iran, Liban..). Od 2001 godine na predlog naučne komisije stomatološkog fakulteta dr Miodrag Stojković je izabran za stručnog referenta za primarijate iz predmeta - ortopedije vilica. Kao predsednik ortodontske sekcije Srbije u tri mandata, organizovao je brojne stručno - naučne skupove: seminare, kurseve kao i jedan simpozijum sa međunarodnim učešćem održan na Vojno-Medicinskoj akademiji u Beogradu. Dobitnik je godišnje nagrade - ortodontske sekcije Srbije 1995. Dr Miodrag Stojković je i autor 54 stručno - naučna rada iz oblasti ortopedije vilica i predavač po pozivu na brojnim stručno - naučnim skupovima. Učestvovao i izlagao stručno - naučne radove na mnogobrojnim domaćim evropskim i svetskim kongresima iz ortopedije vilica. Bio je dugogodišnji član Editorial board-a, časopisa "Bilten udruženja ortodonata Jugoslavije". Član je evropskog i svetskog ortodontskog društva.