Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, zubni implantati najbolje su rješenje.

Njihova je najveća prednost ta što omogućavaju da se samouvjereno smijete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su vještačke nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Implantat se ugrađuje u viličnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja implantatska suprastruktura, na koju se zatim postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

U Mitranić dental & aesthetic centru koristimo vrhunske Straumann implantate koji imaju 30 godišnju tradiciju, a osiguravaju najbolje rezultate i uspješnost terapije.

Kada zubni implantati srastu s košću oni funkcionišu jednako kao prirodni zubi, u potpunosti zamjenjuju zube koji nedostaju te vraćaju osjećaj samopouzdanja i podižu kvalitet života.

Svaki je Straumann implantat pod garancijom na materijal i garantuje odsutnost bilo kakvih defekata u materijalu ili lom.

Takođe , u našoj ponudi su i SWEDEN MARTINA implantni sistemi , također jedna od vodećih kompanija u svijetu za proizvodnju dentalnih implantata.

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA

Za nadoknadu izgubljenog zuba, zubni implantati najbolje su rješenje.

Jak i čvrst, dentalni implantat u potpunosti nadokonađuje izgubljeni zub, a osjećaj i funkcionalnost mogu se usporediti s prirodnim zubom.

Ostala rješenja mogu dovesti do propadanja kosti te mogu smetati pri jelu, smijanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Napravljeni su da traju. Dentalni implantati rješenje su za cijeli život.

Zadržite oblik lica i osmijeh. Gubitkom zubi, lice gubi potporu i dobija oronuli izgled. Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmijeha.

Očuvajte kost. Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme, poput gubitka ili propadanja dijela vilice. Kada ne podupire prirodne zube, kost propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implantat je jedina opcija nadomještanja zubi koja održava kost zdravom na način da stimulira rast kosti i tako sprječava njeno propadanje.

Govorite lako. Prilagođavanje zubnoj protezi često prati muka u izgovoru svakodnevnih riječi. To nije slučaj kod dentalnih implantata jer funkcionišu kao prirodni zubi.

Zaštitite svoje zdrave zube. Dentalni implantati postavljaju se u viličnu kost, na mjesto gdje je bio korijen izgubljenog zuba, bez uticaja na zdrave zube. Takođe, sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomijeraju kao što je slučaj kad na mjestu izgubljenog zuba ostane prazan prostor. gu najveću opasnost čini primjena lažnih i nedozvoljenih proizvoda te se savjetuje koristiti samo proizvode renomiranih proizvođača.

PRIPREMA I FAZE UGRADNJE IMPLANTATA

Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled usne šupljine i digitalni rendgenski snimak obje vilice (ortopan).

Kroz razgovor sa stomatologom bit ćete detaljno upoznati sa svim fazama ugradnje implantata te fazama koje slijede nakon ugradnje.

Zubni (dentalni) implantat se ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak potpuno bezbolan.

Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata:

  • Prvi korak je ugradnja dentlnog implantata u lokalnoj anasteziji.
  • Drugi korak je razdoblje oporavka koje traje od 3 do 6 mjeseci tokom kog dentalni implantat srasta s kosti (proces koji se naziva oseointegracija). Tijekom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan temelj za novi zub, na implantat se postavlja gingivo-former koji oblikuje zubno meso za zubnu nadoknadu.
  • Treći i četvrti korak nastupaju nedelju do dvije kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja suprastruktura na koju se postavlja protetski rad čime se postiže vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje

MJERE OPREZA

Neadekvatna oralna higijena glavni je uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata jer u tom slučaju može doći do infekcije implantata i okolnog područja.

Takav se upalni proces može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno izvaditi implantat te nakon oporavka ponoviti implanto-protetsku terapiju.

U vrlo rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata. Razlog najčešće leži u klijentovom organizmu.