Minimalno invazivne procedure u stomatološkoj praksi Autor dr Tamara Mitranić
30/03/2020
Pokaži sve

Lifting u 8 tačaka Autor dr Tamara Mitranić

Lifting u osam tačaka

Remodelovanju lica hijaluronskim filerima se podvrgavaju pacijenti i starije i mlađe životne dobi, kaže Mitranić.

Remodelovanje lica hijaluronskim filerima ili lifting u osam tačaka predstavlja intervenciju nehirurške estetske medicine, gdje aplikovanjem različitih gustina hijaluronskih filera u precizno određenim tačkama na licu postižemo lifting i vraćamo jedrinu licu, objšnjava dr Tamara Mitranić, stomatolog i dr nehirurške estetske medicine.

 – Svaka tačka aplikacije je definisana i količinom hijaluronskog filera koji se postavlja i po pravilu kreće od srednjeg masiva lica odakle kreće i starenje. Kako je svako lice različito, kao i zdravstveni status pacijenta, intervenciji uvijek prethodi uvid u opšte zdravstveno stanje, detaljan pregled nakon koga se utvrđuje indikacija, odnosno šta je to šta je licu potrebno i šta želimo da poboljšamo. U dogovoru sa pacijentom, na osnovu svega prethodnog, doktor donosi plan terapije, u ovom slučaju koje strateške tačke liftinga će se tretirati – rekla je Mitranić.

Koje starosti su pacijenti koji se odlučuju na ovaj tretman?

– Remodelovanju lica hijaluronskim filerima se podvrgavaju pacijenti i starije i mlađe životne dobi. U estetskoj medicini razlikujemo dva pravca -,,bjutifikaciju” koja je obično vezana za mlađe pacijente, gdje smo u mogućnosti istaći i proljepšati neke strukture na licu, kao što su, na primjer, lukovi jagodičnih kostiju i usne, dok kod starije životne dobi idemo u pravcu,,rejuvenacije” ili podmlađivanja, kada nadoknadom određenih struktura koje se tokom prirodnog procesa starenja gube, dobijamo mlađi izgled. Svi zdravi punoljetni pacijenti koji nisu u fazi trudnoće ili dojenja mogu biti konkurenti za ovakvu vrstu tretmana.

  Šta je razlika u ovom tretmanu u odnosu na ranije tretmane hijaluronskim filerom?

– Pojavom hijaluronskih filera dugo vremena smo liječili samo posledicu starenja, tako što su se popunjavali samo vidljivi nabori na koži, otuda raniji naziv dermalni fileri. Ubrzanim razvojem estetske medicine takozvani koncept „vidiš boru – popuniš boru” je napušten i okrećemo se u pravcu kauzalne terapije, terapije uzroka, koja je uvijek najbolji izbor. Poznavanje prirodnog procesa starenja na različitim nivoima anatomskih struktura je ključno za ovaj vid terapije. Pa tako, kada znamo da starenje podrazumijeva resorpciju (topljenje kosti) i gubitak duboke masti, nadoknadom ovih struktura, specijalno dizajniranim hijaluronskim filerima, na recimo jagodičnoj kosti i u predjelu srednje trećine lica, mi rješavamo uzrok, a posledično dobijamo mnogo bolji izgled nazolabijalnih nabora (nabori od nosa prema usnama) zbog kojih nam se pacijent javio. U okviru,,osam tačaka liftinga” upravo pričamo o strateškim anatomskim tačkama, gdje aplikujemo filer, a indirektno utičemo na kompletan lifting i vraćanje jedrine licu. Sve veća popularnost minimalno invazivnih estetkih intervencija dovela je do velikog broja naučnih istraživanja i studija, pa imamo i novootkrivene anatomske strukture koje su izuzetno važne u ovoj grani. Kako bi pružili zadnju riječ nauke i svjetske prakse stalno edukovanje doktora u ovoj grani se podrazumijeva.

Da li je intervencija bolna i kako izgleda oporavak?

– Intervencije estetske medicine uživaju veliku popularnost, prije svega jer su neinvazivne (neagresivne) i ne zahtijevaju oporavak. Izvode se najčešće pod topikalnom (površinskom) krem anestezijom, kada su minimalno bolne ili u rjeđim slučajevima u lokalnoj anesteziji, kada su potpuno bezbolne. Osim mogućih prolaznih modrica i otoka, uz savjete ljekara, osoba se nakon intervencije vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Da li postoje komplikacije?

– Kao i kod bilo koje medicinske intervencije komplikacije su moguće. Međutim, vrlo su rijetke i svedene na najmanju moguću mjeru ukoliko ih vrši edukovan doktor u medicinskoj ustanovi sa provjerenim i priznatim medicinskim sredstvom, u ovom slučaju hijaluronskim filerom. Edukovan doktor je sposoban da prepozna i riješi komplikaciju, ukoliko se ona desi. Hijaluronski filer i sopstvena mast su jedini legalni preparati za injektovanje u području lica.

Kako izbjeći neprirodne i predimenzionirane rezultate koje vidimo na ulici?

– Izborom pravog ljekara. Ljepota jeste u oku posmatrača, ali proporcije lica su egzaktna stvar. Rezulatati koji su tako jasno vidljivi i nisu dobri rezultati, a naša uloga nije samo da injektujemo nego i da edukujemo. Njega inividualnosti i mjera su u osnovi, jer nismo i ne treba da izgledamo svi isto. Ono što uvjek poručujem svojim pacijentima je da kada uložimo sve svoje resurse u njegu svog unutrašnjeg bića, spoljašnja njega individualnosti daje pun efekat.

Liftingu 8 tačaka

 

 

Leave a Reply