Međunarodni Simpozijum CUDEL 2019. Autor: dr Tamara Mitranić
28/03/2020
Minimalno invazivne procedure u stomatološkoj praksi Autor dr Tamara Mitranić
30/03/2020
Pokaži sve

Intervju – Dr Tamara Mitranić: I Crna Gora ide u korak sa svijetom što se tiče ove grane estetike

Proteklog vikenda Crnogorsko udruženje doktora za estetiku lica (CUDEL) bio je domaćin prvog međunarodnog simpozijuma „Standardizacija protokola u estetskoj medicini lica“. Interesovanje doktora stomatologije i doktora medicine je bilo ogromno i poslije dva dana druženja u Bečićima, bili su izuzetno zadovoljni i puni utisaka sa onim što su čuli i vidjeli od strane eminentnih predavača. Zadovoljni su bili i u CUDEL-u odzivom kolega, što je potvrdila i predsjednica, doktor Tamara Mitranić u razgovoru za naš portal.

-Jako smo zadovoljni s obzirom da je ovo prvi projekat ovakve vrste, prvi internacionalni ljekarski simpozijum koji se tiče estetske herirurške medicine i metoda koji se koristi u okviru nje. Vrlo je značajno iz tog razloga što je potreban jedan precizan zakonodavni okvir koji bi metode estetske nehirurške medicine svrstao na način da se obavljaju samo u medicinskim ustanovama, sredstvima koje ispunjavaju medicinske standarde i od strane edukovanog visokoobrazovanog kadra, doktora medicine i doktora stomatologije. U okviru ove priče veliku podršku dala nam je Stomatološka komora Crne Gore, koja je predala, na inicijativu CUDEL-a, prijedlog izmjena i dopuna zakona u zdravstvu gdje bi se posebno osvrnuli na metode estetske nehirurške medicine. Jako smo zadovoljni odzivom kolega. Pored kolega stomatologa, tu su i doktori medicine različitih specijalnosti i imamo pozitivne reakcije kolega koje se tiču predavanja od anatomije preko metoda koje koristimo u estetskoj medicini do onoga što je izuzetno važno, a to su komplikacije i načini njihovog rješavanja (protokoli). Istaknuti predavači su predočili svoja iskustva. Za kolege koje kreću u ovu oblast važno je znaju da pored svih lijepih stvari koje ova oblast pruža, spremni smo da prepoznamo sve komplikacije i da ih riješimo – objasnila je doktorka Mitranić.

Koliko znače ovakvi skupovi za vas i kolege koji su tek krenuli u ovu oblast medicine ili planiraju da se bave ovim poslom?

Ovo je od velikog značaja, jer su naši predavači internacionalni sa velikim iskustvom koje mogu prenijeti na naše ljekare. Neki od njih su i moji mentori, kod kojih sam ja napravila početne korake. I uopšte, ova interregionalna saradnja sličnih udruženja je itekako značajna. Mi tokom godine imamo više kongresa gdje naši ljekari imaju priliku da se edukuju. Iako je ovo relativno mlada oblast i relativno mlada grana medicine, veoma je važno da smo tu svi zajedno i da možemo kontinuirano da se edukujemo. Između dva svjetska kongresa, desi se da se promijene neke stvari s obzirom da je grana u razvoju i da se mijenjaju stvari i imperativ je kontinuirana edukacija.

Dalji planovi CUDEL-a po pitanju ovakvih skupova?

– Međunarodni simpozijumi se održavaju jednom godišnje, ali podrška Ministarstva zdravlja Crne Gore bi bila itekako važna sa ovim zakonskim okvirom koji bi precizirao edukacije i naše udruženje je spremno pružiti strukovnu pomoći i u nacrtima zakona i pomoć u kontaktima sa sličnim udruženjima u regionu. I Crna Gora ide u korak sa svijetom što se tiče ove grane estetike.

Ko može biti član CUDEL-a, ima li nekim ograničenja?

– Članovi udruženja mogu biti isključivo doktori medicine i doktori stomatologije. To je jako važno jer se tako precizira u zemljama Evropske unije i u svijetu. Nedavno je donešeno jedno stručno metodološko uputstvo Ministarstva zdravlja Srbije kojim precizira ove dvije grupacije kao dominantne odnosno isključive za bavljenje ovim tipom medicine. U Hrvatskoj, koja je članica EU, imamo zakon po kome doktori stomatologije i medicine, pod uslovom da su edukovani, mogu da se bave ovom vrstom procedure i stoga je naš okvir udruženja da se bazira isključivo na ljekarima -zaključila je doktor Tamara Mitranić.

Intervju – Dr Tamara Mitranić

Leave a Reply